Για την ανάρτησή σας, ακολουθήστε το πρότυπο
"Περιγραφή του video"
"Πρόταση αξιοποίησης της ψηφιακής αφήγησης"
π.χ. όπως της Αναστασίας κ του Νίκου
Ευχαριστώ,
Κατ.
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011
Πρόταση (α) Νικόλαος Αργυρόπουλος
Οικονομική κρίση - Ψηφιακή αφήγηση με το τραγούδι "Άμα τα πάρω"- Κίτρινα ποδήλατα
Είδος αφηγήματος: ψηφιακή απόδοση τραγουδιού με εικόνες Πλαίσιο/περιβάλλον: Πολιτική αναφορά στην σύγχρονη οικονομική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα Δραματικό ερώτημα: Ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδας και όλων εμάς ;
Συναισθηματικό περιεχόμενο: Παρουσίαση της κατάστασης, συνδυασμός στίχου και κατάλληλης συνειρμικής εικόνας.
Αφήγηση: Κυρίως με γελοιογραφίες. Εύστοχες εικόνες που κρύβουν νοήματα. Ήχος: Τραγούδι : «Άμα τα πάρω» κίτρινα ποδήλατα. Οικονομία: Αξιοποίηση γελοιογραφιών, εικόνων και τραγουδιού για την αφηγηματική απόδοση και δημιουργία συγκίνησης. Ρυθμός: Συνοχή αφήγησης, με αυξομειώσεις στην έκταση των εικόνων ανάλογα με τον στίχο και την διάρκειά του.
Συνάντηση Ναυσικάς - Οδυσσέα
Βήμα 1ο - Περιγραφή του video
Είδος αφηγήματος: ψηφιακή απόδοση ποιήματος
Πλαίσιο/περιβάλλον: αξιοποίηση στην τάξη για τη διδασκαλία των στίχων 139 - 259 της ραψωδίας ζ
Δραματικό ερώτημα: η συνάντηση Οδυσσέα - Ναυσικάς (ραψ.ζ)
Συναισθηματικό περιεχόμενο: παρουσίαση ανθρώπινης πλευράς ήρωα, μετάδοση συγκίνησης για τις ταλαιπωρίες και τα βάσανά του.
Αφήγηση: σε γ΄ενικό πρόσωπο (επιλογή αφηγηματικής σκοπιάς του ποιητή)
Ήχος: "Αρμενιστής" από το δίσκο Αιολία του Μιχάλη Νικολούδη
Οικονομία: αξιοποίηση εικόνων, video και ήχου για την αφηγηματική απόδοση χαρακτηριστικών σκηνών του ομηρικού κειμένου και δημιουργία συγκίνησης
Ρυθμός: διαδοχή σκηνών ενότητας βάσει του ομηρικού κειμένου
Βήμα 2ο - Περιγραφή διδακτικής ιδέας για την αξιοποίηση του ψηφιακού αφηγήματος
Σκεπτικό:
Αντικείμενο και πλαίσιο διδασκαλίας: δημιουργία ψηφιακού αφηγήματος από τους ίδιους τους μαθητές της Α' τάξης του Γυμνασίου στα πλαίσια της διδασκαλίας της 11ης ενότητας του βιβλίου "Ομηρικά Έπη - Οδύσσεια", ραψ.ζ στ.139-259.
Χρησιμοποιούμενα εργαλεία: δημιουργία ψηφιακής αφήγησης με το εργαλείο Windows Movie Maker.
Διδακτικός σκοπός: η αναδιαμόρφωση του ομηρικού κειμένου που αφορά στη συνάντηση Οδυσσέα - Ναυσικάς σε ένα περιβάλλον όπου περιλαμβάνονται αφηγηματικά στοιχεία του ομηρικού κειμένου, εικόνες και ήχοι.
Επιμέρους διδακτικοί στόχοι:
- Ενεργοποίηση της φαντασίας των μαθητών
- Αναζήτηση στοιχείων από διαδίκτυο και μετασχηματισμός τους, ώστε να ενσωματωθούν στην αφήγηση
- Δημιουργία μιας διαφορετικής αναπαράστασης της αφήγησης με χρήση εικόνων, video και ήχου.
Τεκμηρίωση: κλίμακα αξιολόγησης με βάση τα 7 στοιχεία της αφήγησης:
1. Εστίαση αφήγησης (είναι ξεκάθαρος ο σκοπός και η εστίαση της αφήγησης;)
2. Δραματικό ερώτημα (κινητοποιεί το ενδιαφέρον;)
3. Συναίσθημα (δημιουργεί συγκίνηση;)
4.Φωνή (ταιριάζει η μουσική επένδυση με το αφήγημα;)
5. Εικόνες (η επιλογή των εικόνων συνεισφέρει στην κατάλληλη οπτικοποίηση της αφήγησης;)
6. Οικονομία (η αξιοποίηση των πόρων της αφήγησης αποδίδει επαρκώς την επιλεγμένη ενότητα ή απαιτούνται περισσότερες λεπτομέρειες;)
7. Ρυθμός (είναι εξασφαλισμένη η αναγκαία συνοχή στην αφήγηση ή υπάρχουν χάσματα;)
Τα παραπάνω κριτήρια αξιολόγησης θα περιληφθούν σε φύλλο αξιολόγησης που θα συμπληρωθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μαθητές στα πλαίσια της διαδικασίας της αυτοαξιολόγησης διαβαθμισμένη σε πεντάβαθμη κλίμακα (Likert):
Εξαιρετικά - Πολύ Καλά - Ικανοποιητικά -Χρειάζεται βελτιώσεις
Εργαλεία:
- Windows Movie Maker
- Διαδίκτυο
- Σχολικό Εγχειρίδιο Α' Τάξης Γυμνασίου "Ομηρικά Έπη"
Ευχαριστώ τους συναδέλφους που ήδη ανέβασαν τις δουλειές τους στο boxnet και όσους ανέβασαν και τις προτάσεις τους εδώ. Περιμένω να αλληλοσχολιαστείτε (o καθένας τουλάχιστον δύο σχόλια σε δουλειές άλλων) και να ανεβούν και οι υπόλοιπες δουλειές, για να κάνω κι εγώ έναν τελικό σχολιασμό στον καθένα και μία σύνθεση της όλης δουλειάς που κάνατε. Χωρίς να θέλω να σας αγχώσω, σας προτείνω αυτό να γίνει ως το τέλος της εβδομάδας, όσο ακόμη θυμόμαστε όλοι τι κάναμε, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μην έχετε εκκρεμμότητες στο ήδη φορτωμένο σας πρόγραμμα. Για τους συναδέλφους που δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας είναι λογικό να υπάρχουν απορίες ή/και ερωτήματα και πίεση χρόνου. Ευχαρίστως να επικοινωνήσουμε γι' αυτό, είμαι στη διάθεσή σας.
--Η εξοικείωση των μαθητών με ψηφιακή αφήγηση και διδασκαλία
--Η ανάπτυξη δεξιοτήτων παραγωγής πολυτροπικών κειμένων από τους μαθητές
Ειδικότεραεπιδιώκεται:
1) Ο προβληματισμός στα μεταφυσικά ερωτήματα(Μετατροπή σε ψηφιακή αφήγηση της φράσης του Καζαντζάκη: Να μετουσιώνεις το αναπόφευγο σε δικιά σου ελεύθερη βούληση, αυτό είναι ίσως, ο μόνος ανθρώπινος δρόμος της λύτρωσης)
2) Η διαχείριση και η θετική αξιοποίηση των αρνητικών προσωπικών εμπειριών
3) Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον Καζαντζάκη,(τις μεταφυσικές αγωνίες και αναζητήσεις του), μέσα από την οπτική γωνία του υποκειμένου που βιώνει(κι όχι της θεωρητικής συζήτησης περί αυτού)
Τεκμηρίωση:Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων με αφύπνιση, ενεργοποίηση και εμπλοκή των μαθητών, επινοήθηκε η κατασκευή και παρουσίαση ενός ψηφιακού πολυμέσου αφήγησης, μια φανταστική ιστορία της ζωής ενός φυσικού στοιχείου προσωποποιημένου: Θα είναι δηλαδή, έναπαραμύθι
Ωςβοηθητικό στοιχείο δίνεται στους μαθητές φύλλο εργασίας, με τα ερωτήματα που θέτουντα 7 στοιχεία της αφήγησης:
1)Εστίαση αφήγησης: (Είναι ξεκάθαρος ο σκοπός και η εστίαση της αφήγησης; =Σκοπός: Σύνδεση και εικονοποίηση της Καζαντζακικής φράσης με το παραμύθι. Εστίαση: Εσωτερική. Αφηγητής: Ομοδιηγητικός)
2) Δραματικό ερώτημα: (Κινητοποιεί το ενδιαφέρον; = Κινείται και αυξάνεται από τον τίτλο: Ο Ελατούλης, σα ναναι το ονομά του κι όχι οποιοδήποτε έλατο, από την αρχή της διήγησης: Μια φορά κι ένα καιρό )
3)Συναίσθημα:(δημιουργεί συγκίνηση; =Ενεργοποιεί το συγκινησιακό και συναισθηματικό χώρο)
4) Φωνή:(Ταιριάζει η μουσική επένδυση με το αφήγημα;= Η μουσική επένδυση έχει υποστεί επεξεργασία ώστε τα cresento του κομματιού, να πέφτουν πάνω στα δραματικά σημεία της τύχης Ελατούλη)
5) Εικόνες: (η επιλογή των εικόνων συνεισφέρει στην κατάλληλη οπτικοποίηση της αφήγησης;=Βοηθάει –Στην ουσία έγιναν μαζί κείμενα και εικόνες)
6) Οικονομία: (η αξιοποίηση των πόρων της αφήγησης αποδίδει επαρκώς την επιλεγμένη ενότητα ή απαιτούνται περισσότερες λεπτομέρειες;= Αποδίδει επαρκώς , χωρίς να κουράζει)
7) Ρυθμός: (Είναι εξασφαλισμένη η αναγκαία συνοχή στην αφήγηση ή υπάρχουν χάσματα;= Αποτελείται από τρεις (3) διαιρετές ενότητες, τη μετάβαση των οποίων συμπληρώνει αθόρυβα και αβίαστα η αφαιρετική σκέψη του αναγνώστη) ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Εργαλείαπου θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές:
1) MS Movie maker
2) MS Word
3) Google: (Αναζήτηση και λήψη εικόνων) 4) You tube downloader και convertor
5) Audacity
6) Moyea Video4Web Converter
7) ΒιβλίοτουΝ.Καζαντζάκη: Ζορμπάς
8) Σχολικό εγχειρίδιογια το μάθημα της λογοτεχνίας Β' Λυκείου (απόσπασμα από βιβλίο)
Τα παιδιά θα διαβάσουν το βιβλίο του Ν.Καζαντζάκη, (εξ ου και το απόσπασμα του σχολικού εγχειριδίου) για να έχουν ολοκληρωμένη αντίληψη της κοσμοθεωρίας του συγγραφέα. Ακολούθως θα αναζητήσουν και θα επιλέξουν εικόνες από τη μηχανή αναζήτησης google και θα εισαγάγουν αυτές προς επεξεργασία στο περιβάλλον του λογισμικού ms movie maker. Θα γραφτεί κείμενο αφήγησης ώστε να σχηματίζει ολοκληρωμένη ιστορία. Θα προστεθούν οι αφηγηματικές φράσεις σε κάθε κλίπ, εφέ μετάβασης και θα συγχρονιστούν.
Με το you tube downloader θα "κατεβάσουν" το μουσικό βίντεο για να χρησιμοποιηθεί ως μουσική επένδυση.Θα το μετατρέψουν σε ηχητικό αρχείο με το audacity και θα το ενσωματώσουν και θα συγχρονίσουν με τα υπόλοιπα στοιχεία.Το έργο θα αποθηκευτεί ως ταινία, θα μετατραπεί σε άλλο αρχείο με το Moyea Video4Web Converter και θα "ανεβαστεί" στο you tube.
ΙΔΕΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Το ίδιο ψηφιακό υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αφορμήσεις, προβληματισμούς και συζητήσεις με τρόπο ανάλυσης, αναζήτησης ή καταιγισμό ιδεών στο μάθημα:
α) της Γλώσσας Γ΄ Λυκείου στην ενότητα : Οικολογία- Περιβάλλον - επέμβαση του ανθρώπου στη φύση,
β) Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β΄Λυκείου :Θεοτόκης: Κατάδικος, («μετουσιώνεις την ανάγκη σε ελεύθερη βούληση» )
γ) Στην "Ιθάκη" του Καβάφη, Κείμενα Νεοελ.Λογ. Α΄Λυκ.( σημασία έχει το ταξίδι, πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο),
δ) στο μάθημα Φιλοσοφίας Θεωρ.κατεύθ.Β΄Λυκ.(ενότητα για το θάνατο, τις μεταφυσικές ανησυχίες, το ποσοστό ελευθερίας μας κι από τις βιολογικές μας ακόμη ανάγκες, κλπ.)
Εναλλακτικά,
μπορεί να αποτελέσει τον κορμό με περαιτέρω επεξεργασία παντός είδους για παραγωγή του ίδιου με επιλογή διαφορετικού τέλους(πολυτροπικότητα), πρόσθεση εμπειριών, να δημιουργηθεί ένα wiki των μαθητών όπου θα καταγράφονται σκέψεις και συναισθήματά τους, και θα ξεκινήσουν φιλοσοφικές αναζητήσεις.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ VIDEO Το video της παρούσας ψηφιακής αφήγησης έχει ως έναυσμα τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στα περισσότερα σχολεία της χώρα κατά τη φετινή χρονιά.
Για την παραγωγή του χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα επεξεργασίας video των Windows που ονομάζεται MS MovieMaker.
Το είδος της αφήγησης είναι προσωπικό, γιατί προσεγγίζει ένα σύγχρονο θέμα από μια εντελώς προσωπική οπτική γωνία.
Το πλαίσιο/περιβάλλον στο οποίο κινείται η υπόθεση του ψηφιακού video είναι το σχολείο, το οποίο ειδικά φέτος ταλανίζεται από πληθώρα προβλημάτων.
Το θέμα, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του είναι "Το ψηφιακό σχολείο εν έτει 2011". Ένα "νέο" κατ' όνομα σχολείο που δυσκολεύεται να πείσει όσους με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν σε αυτό. Το κακό, ωστόσο, είναι ότι δεν πείθει κυρίως τους μαθητές του, με αποτέλεσμα να το"θέλουν" κλειστό και για το λόγο αυτό να το "καταλαμβάνουν", χωρίς να "καταλαβαίνουν" ότι το κλειστό σχολείο δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα.
Το συναίσθημα που απορρέει από το video είναι η θλίψη που προξενεί το κλειστό σχολείο. Ο προβληματισμός που προκύπτει από την παρακολούθηση του video δε θέλει να δώσει έμφαση μόνο στα απαισιόδοξα συναισθήματα αλλά επιθυμεί να αφήσει ζωντανή και την ελπίδα για κάτι θετικό.
Δε χρησιμοποιήθηκε αφηγητής, γιατί οι εικόνες "μιλούν" με τρόπο εύγλωττο και η μουσική που επιλέχθηκε είναι το Concerto Piano nr. 21- Andante του Wolfgang Amadeus Mozart.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ /ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Νίκος Κούκης
ΣΚΕΠΤΙΚΟ:
Η αξιοποίηση της ψηφιακής αφήγησης προτείνεται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β΄τάξης Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑ.Λ., στην "Ενότητα ΙΙ. Η οργάνωση και η παρουσίαση της είδησης" του σχολικού βιβλίου, όπου οι μαθητές καλούνται να μάθουν να ανιχνεύουν την οπτική γωνία του δημοσιογράφου στην είδηση (υποενότητα ΙΙ.2. Η οπτική γωνία του δημοσιογράφου στην είδηση). Στόχος της εφαρμογής είναι αρχικά η εξοικείωση των μαθητών με βασικά εργαλεία επεξεργασίας video και η ανάπτυξη δεξιοτήτων παραγωγής πολυτροπικών κειμένων από τους ίδιους. Οι μαθητές θα δουν το video και αφού ανιχνεύσουν την οπτική γωνία του δημιουργού του θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα ανάλογο video ως δημοσιογράφοι, ώστε να αναδειχθεί μέσα από το έργο τους η δική τους οπτική γωνία. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:
Για την παραγωγή του συγκεκριμένου video αξιοποιήθηκαν τα 7 στοιχεία της αφήγησης (The Seven Elements of Digital Storytelling), όπως καταδεικνύεται από την επιλογή της οπτικής γωνίας (Point of View), την υπόθεση του video (Dramatic Question), την επιλογή των φωτογραφιών (Emotional Content) και της μουσικής (The Power of the Soundtrack).
ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ: Προτείνεται να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές το MS Movie Maker που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή και του συγκεκριμένου video, γιατί είναι ένα εργαλείο που γίνεται εύκολα κατανοητό από τους μαθητές και έχει αρκετές δυνατότητες να αναδείξουν την άποψή τους. Ακόμη είναι απαραίτητη η πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να βρουν οι μαθητές στη μηχανή αναζήτησης της Google τις φωτογραφίες που τους ενδιαφέρουν και στην ιστοσελίδα του Youtube τη μουσική με την οποία θα επενδύσουν το video τους.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Ασημακόπουλος Γεώργιος
ΣΚΕΠΤΙΚΟ:
Η αξιοποίηση της ψηφιακής αφήγησης προτείνεται να γίνει στοΓενικό Μέρος της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα ΚΣΕ, στην ενότητα για τα μοντέλα Εισαγωγής των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαιδευτική Διαδικασία, υποενότητα Ιστορική Αναδρομή. Στόχος της εφαρμογής είναι η ενημέρωση των επιμορφουμένων για τα στάδια εισαγωγής των υπολογιστών στην Εκπαίδευση και τα διάφορα μοντέλα που ακολουθήθηκαν κατά την εισαγωγή τους.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:
Αξιοποιήθηκε υλικό που υπήρχε σε χρονογραμμή στο timetoast.com (http://goo.gl/FUKwB), Αναδιατυπώθηκε μέρος των κειμένων, προστέθηκαν εφέ μετάβασης και προστέθηκε μουσική, η οποία να μην αποσπά τον αναγνώστη, αλλά να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δεκτικότητας. Το υλικό οργανώθηκε με βάση τον άξονα του χρόνου.
ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ
Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί προβολέας, για να προβληθεί το βίντεο στους επιμορφούμενους στο ΚΣΕ. Εναλλακτικά μπορούν οι επιμορφούμενοι να το παρακολουθήσουν στους υπολογιστές τους μέσω του Youtube.com (http://www.youtube.com/watch?v=Fsb-H8TO2Xo)
Ως επέκταση προτείνεται οι επιμορφούμενοι να μετασχηματίσουν το πληροφοριακό υλικό του βίντεο σε άλλη μορφή ψηφιακής αφήγησης, π.χ. μέσω του scrapblog.com ή του prezi.com.
Ανάλογα με το επίπεδο του τμήματος, μπορούν οι επιμορφούμενοι να ασκηθούν στη δημιουργία διαφορετικών μορφών αναπαράστασης του ίδιου υλικού, δοκιμάζοντας εναλλακτικά εργαλεία.
Βήμα 1
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ /ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Υφαντής Ηλίας
ΣΚΕΠΤΙΚΟ:
Η αξιοποίηση της ψηφιακής αφήγησης προτείνεται στο αντικείμενο Τοπική Ιστορία για την Γ Τάξη Γυμνασίου, το οποίο διδάσκεται 10 ώρες το χρόνο στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας (διδασκαλία 3 ώρες εβδομαδιαίος). Στόχος της εφαρμογής είναι η εξοικείωση των μαθητές με βασικά εργαλεία επεξεργασίας video και η ανάπτυξη δεξιοτήτων παραγωγής πολυτροπικών κειμένων από τους μαθητές, οι οποίοι καλούνται να τα αναρτήσουν αναρτώντας τα στο προσωπικό ιστολόγιο τους. Ειδικότερα έχουν στόχο:
-Αρχικά να χρησιμοποιηθεί ως βασικό διδακτικό υλικό του μαθήματος της τοπικής ιστορίας της Γ Γυμνασίου , διότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό.
- Να επεξεργαστούν πληροφορίες οι μαθητές πάνω στην ιστορία του τόπου τους.
-Να συνδέσουν στοιχεία της τοπικής Ιστορίας με την βασική που διδάσκεται στο σχολείο μέσω της αναζήτησης στο διαδίκτυο
- Να ανασυνθέσουν τις ίδιες υπάρχουσες ιστορικές γνώσεις και να τις αναπαράγουν .
- Να λειτουργήσουν αφαιρετικά στην επιλογή των ιστορικών γνώσεων επιλέγοντας τις πιο αναγκαίες
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:
Το είδος του υλικού που επινοήθηκε για τους μαθητές είναι η δημιουργία επιμορφωτικού βίντεο. Ως δείγμα δίνεται το αντίστοιχο στο προσωπικό ιστολόγιο του εκπαιδευτικού στην ιστοσελίδα (https://sites.google.com/site/linosyfantis/).
ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ
Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του βίντεο είναι τα εξής:
1) Ιστοσελίδες αναζήτησης google.com, youtube.com.
2) Πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο windows movie maker ή πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο στο ίδιο το youtube.com για αρχάριους
α) Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν τις ιστοσελίδες google.com, αναζήτηση εικόνων και youtube.com για αναζήτηση βίντεο αλλά και τραγουδιών που μπορούν να ενσωματώσουν στο νέο βίντεο που θα παράγουν. Απαραίτητη προϋπόθεση για τα Video-Clips που υπάρχουν στο youtube να χρησιμοποιηθούν ως τραγούδια είναι η μετατροπή τους σε Mp3 αρχεία ήχου, αφού εισαχθεί ο σύνδεσμος τους σε ιστοσελίδες όπως keepvids.com και στη συνέχεια επιλέξουν convert mp3 και αποθήκευση.
β) Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα Windows MovieMaker για να κατασκευάσουν μία ψηφιακή ιστορία.
Βήματα:
1) Εισαγωγή ψηφιακού υλικού, εικόνων, βίντεο, ήχου (μουσική η ηχογραφημένη αφήγηση μαθητή) με το κουμπί εισαγωγή πολυμέσων. Το βίντεο στο Moviemaker πρέπει να είναι οπωσδήποτε σε μορφή avi, η mpeg.
2) Επιλογή των παραπάνω πολυμέσων και τοποθέτηση τους στη μπάρα χρόνου που εμφανίζεται. Στη πρώτη σειρά της μπάρας τοποθετούνται οι εικόνες –βίντεο και στη δεύτερη η μουσική.
3) Αφού ο μαθητής αποφασίσει ουσιαστικά τη σειρά που θα εναλλάσσονται οι εικόνες και τα βίντεο μαζί με τον ήχο, κάνει κλικ στο σημείο της αφήγησης όπου πρέπει να μπουν οι υπότιτλοι και επιλέγει εισαγωγή κειμένου. Εκεί γράφει το κείμενο που σχετίζεται με το χρονικό σημείο πάνω στη μπάρα σε συνάρτηση με την εικόνα που εμφανίζεται.
4) Αφού ολοκληρώσει την επεξεργασία του βίντεο, επιλέγει πάνω δεξιά το κουμπί «αποθήκευση ταινίας ως». Στη συνέχεια περιμένει για λίγο διάστημα και πλέον το windows movie maker παρήγαγε το βιντεάκι σε μορφή avi.
5) Στη συνέχεια οι μαθητές ανεβάζουν το βίντεο τους στο ιστολόγιο τους στην επιλογή «εισαγωγή βίντεο» στην ανάρτηση τους, συνθέτοντας παράδειγμα και ένα κείμενο με συνδέσμους όπου χρειάζεται στις πηγές που συνέθεσαν τα στοιχεία τους, γραπτές η οπτικοακουστικές δημιουργώντας εν τέλει ένα πολυτροπικό κείμενο.
Περιγραφή βίντεο που θα παραχθεί:
- Είδος αφηγήματος επεξηγηματικό
- Πλαίσιο / περιβάλλον: Τοπική Ιστορία Γ Γυμνασίου
- Δραματικό θέμα: Ιστορία Αρχαίας Αιτωλίας
- Συναισθηματικό περιεχόμενο: Δημιουργία συναισθηματικής σύνδεσης με την ιστορία του τόπου με τη παραγωγή και σύνδεση οπτικοακουστικού υλικού.
- Αφήγηση: Υπότιτλοι
- Ήχος: Moυσική από επεξεργασία video youtube και μετατροπή του σε mp3
- Οικονομία: Αναζήτηση υλικού οπτικοακουστικού μέσω google, youtube
- Ρυθμός: Γραμμική αφήγηση βάσει χρόνου με συνοχή
Βήμα 2
Δημιουργία ιστορικής γραμμής χρόνου στο μάθημα της τοπικής Ιστορίας.
Δείγμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://sites.google.com/site/linosyfantis/
Δημιουργία χρονογραμμής (timeline) Άλωσης Βραχωρίου ( Αγρινίου) από τους Έλληνες) στα πλαίσια του μαθήματος της τοπικής ιστορίας. Το υλικό αντλείται από τα site epoxi.gr καθώς και από συγγραφείς ντόπιους που έγραψαν για το γεγονός.
Στόχοι είναι:
- Να συστηματοποιήσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους για την Ελληνική Επανάσταση και τα γεγονότα στη περιοχή τους ( Αγρίνιο)
-Να εξοικειωθούν στις νέες τεχνολογίες.
- Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι το timetoast.com και αξιοποιήθηκε διδακτικά ως εργαλείο σχεδιασμού για τους μαθητές με τη μορφή εργασίας και ταξινόμησης των γνώσεων.
- Εργαλείο: Το web2 εργαλείο timetoast. Για τη χρήση του δεν απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος, αλλά η εγγραφή των μαθητών στο timetoast.com. Eκεί, όταν επιβεβαιώσουν το λογαριασμό τους έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η ιστοσελίδα, ορίζοντας από μόνη τους τη χρονογραμμή, τις εικόνες καθώς και τα κείμενα που θα το συνοδεύουν.
- Στη συνέχεια , εφόσον επιλέξουν publish , η εργασία τους δημοσιεύεται. Το τελικό βήμα είναι να πάρουν τον κώδικα της δημοσιευμένης εργασίας (embed) και να τον ενσωματώσουν στο ιστολόγιο τους Blog προκειμένου να καταγραφεί η εργασία τους
Διαβάστε τις οδηγίες σε συνδυασμό με το πρότυπο. Διατρέξτε τις πηγές.
1) ανάρτηση video: θα λάβετε μία πρόσκληση μέσω email για να ανεβάσετε τα video σας στον κοινόχρηστο φάκελο "videos", στο αποθετήριο boxnet. Aκολουθήστε τις οδηγίες.
2) περιγραφή video: θα λάβετε μία πρόσκληση μέσω email για να γίνετε συγγραφείς σ' αυτό το blog. Στην ανάρτηση "Περιγραφή video", εισάγετε το σύνδεσμο του site σας (weebly), αν δεν είναι ήδη ενεργός, και δώστε μία πολύ μικρή περιγραφή (1-2 σειρές)
3) διδακτική πρόταση: Κάντε ανάρτηση με το όνομά σας, και καταθέστε την πρόταση που έχετε ήδη γράψει στο πρότυπο.
4) Σχολιασμός προτάσεων: σχολιάστε τουλάχιστον 2 από τις προτάσεις των συναδέλφων σας (κουμπί post a comment)
Πλαίσιο: Θα πραγματοποιηθεί σε σχολικό εργαστήριο υπολογιστών από δυναμικό περίπου 20 παιδιών (1 τμήμα) Β΄Λυκείου, στα πλαίσια μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Δραματικό ερώτημα: Πώς η ανάγκη θα είναι χαρά;
Συναισθηματικό περιεχόμενο: Παρουσίαση ιστορίας ζωής κάποιου δέντρου, του Ελατούλη, που σκέφτεται, επιθυμεί, κι αισθάνεται. Προκαλούνται αισθήματα μοναξιάς, αλληλεγγύης, εντοπισμός των ορίων που θέτει η ανάγκη, το αναπόδραστο (= αναπόφευγο στον Καζαντζάκη) της μοίρας, η λεβεντιά κι η αξιοπρέπεια που μετουσιώνει την ανάγκη σε καταξίωση κι ακολούθως υποσυνείδητη ταύτιση με τον ήρωα
Αφήγηση: Γ΄πρόσωπη γραφή, ετεροδιηγητικός συγγραφέας με εσωτερική εστίαση
Ήχος: Επεξεργασία μουσικού έργου:"Η Λίμνη των κύκνων" του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Οικονομία: Αξιοποίηση ήχου, εικόνας και κειμένου με ηλεκτρονικό τρόπο για απόδοση μηνυμάτων ευφάνταστα και δημιουργικά (Ο Ελατούλης βρίσκεται κάπου και κάπως, με πόνο μεταφέρεται αλλού, με χαρά μαθαίνει διάφορα, έχει αυξομειώσεις συναισθημάτων χαράς και λύπης έως το θάνατό του:Τα παραμύθια λειτουργούν στο υποσυνείδητο θεραπευτικά )
Ρυθμός: Δίνονται στιγμιότυπα από τη ζωή του ήρωα ,που ανάγουν αυτόματα σε θεματικές ενότητες της ζωής του.Παρακολουθούμε την πορεία του ως το τέλος του.
Γεια σας. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε για την ανάρτηση διδακτικών προτάσεων αξιοποίησης της ψηφιακής αφήγησης και το σχολιασμό τους. Ακολουθούν οι προτάσεις σας